Bahan-Bahan
10 biji telur
1 tin susu manis
450gm mentega golden churn ( recommemded)
12 bungkus haw flakes( bentuk duit tu la)
2 sudu teh vanila
2 gelas gula
300g biskut marie [ditumbuk]
1 sudu teh baking powder
Cara:
Pukul putih telur dan gula sehingga kembang. p/s kurangkan gula kalau x nak manis.
Campurkan kuning telur,butter dan susu. Gaul sehingga rata.
Satukan kedua-dua adunan dan kacau rata.
Masukkan tepung biskut marie dan baking powder.
Bahagikan adunan kepada 4 bahagian ,warna bebas, but, i recommed, kuning, hijau, merah and biru.
Kukuslah selapis-selapis dan setiap 1 warna dengan haw flakes.
Information
Kurangkan gula sebab resepi ni agak manis.
Mixer digunakan hanya untuk pukul putih telur dan gula saja yang lain tu gunakan senduk kayu.
Kalau layer tu nipis, so jgn lm sgt u kukus, agak-agak la. 4-5 min should be OK.
Jgn tkut la sebab haw flakes tue jd mcm gum.Ada jugak org guna gem.
Resepi ni x bgtau mcm mn nk buat corak yg bersilang-silang. so , ikut kreativiti masing2 la.
If i buat kek, i buat only 4 layer, kuning, merah , hijau n biru. lepas tue, bila dah masak, i potong jd bentuk segi tiga. Then susun ikut susunan yg u nak. Kena ingat la sebelum susun kena ada layer layer kat bawah, layer tgh u susun guna kek bentuk segi tiga. ending, layer penutup .
layer bawah n layer penutup better guna color lain.
Happy to try ^_^.
2 comments:
uuu..boleh cuba ni!
yup. experiment by your on.
haapy to try ya.
Post a Comment