Wednesday, December 31, 2008

Hormat.


Sambutan tahun baru 2009 di seluruh negeri d malaysia sungguh meriah dengan letupan bunga api yg berwarna-warna dan perbagai corak. sungguh indah ..( melihat dr tv shj... hahaha)

Kehadiran tahun baru ni diraikan dengan pelbagai cara dan medium. bg golongan student, biasanya mereka akan menggunakan SMS untuk menyampaikan ucapan seperti


life has no rewind & forward,

it unfold itself at its own pace,

never miss a chance to live today & make a beatiful story for tomorrow

Happy New Year 2009


this message sent by my friend.


sempena tahun baru ni semestinya setiap insan akan membuat azam baru.

apakah azam baru anda?

adakah ingin memiliki kereta baru? moto?

kekasih? rumah? keputusan peperiksaan yg cemerlang?

ingin menjadi seorang yg baik? berbakti pd parent?


azam mungkin tercapai ataupun sebaliknya, tercapai atau tidak bukan ukuran yg sebenarnya, tetapi usaha yg dilakukan untuk mencapai azam itu. usah frust jika tidak dpt mencapai azam untk sebuah kereta, sebiji moto, ataupun sorang gadis rupawan.


hormati lah segala usaha yg anda telah lakukan. kerna usaha akan memberi kepuasan kelak.



anda mungkin berterima kasih dan perlu menghormati laut yg memberi sumber ikan segar untuk di masak dan di makan oleh anda.

hormati laut.




hormati bendera? atau hormati malaysia?

yg penting anda hidup bahagia d malaysia.



budak kecik pun tahu nak menghormati . tabik hormat tu. hahahah

1) hormati mak bapa u
2)hormati org yg sedang makan, dengan tidak hanya focus pada makanan. itu terlalu extreme.
3)hormat lawan anda. seperti bermain bola sepak... jgn bergaduh nanti ada bekas tapak kasut bola.
3) hormati org yg sedang tidur, kalau tgk movie or dgr lagu, silalah pakai ear phone. nanti org susah nak tidur
4) bila x suka akan sesuatu perkara, jgn lah buat2 suka dengan muka masam sebab nak tunjuk baik x payah. kami menghormati keputusan tidak anda itu.
5) mungkin anda tidak sedar akan bahasa yg anda guna, mungkin kedengaran agak kasar ataupun agak terlalu lembut. hormati org sekeliling anda suka mereka rasa selesa.
6) hormati lah rakan2 anda dengan tidak menunjukkan loggat bahasa anda yg terlalu pekat itu. walaupun anda rasa begitu selasa dengan setiap sebutan itu.
7) hormati lah jurulatih anda dengan tidak menunjuk anda seorag yg hebat atau lebih hebat. benci giler sorang mamat time kat matrik dulu.
8)hormati lah keputusan peperiksaan anda walaupun tidak mencapai tahan dekan
9) hormati lah laptop anda yg patah tp byk berbakti kepada anda itu
10) hormati lah moto anda yg x seberapa itu kerana ia membawa anda ke arah ilmu dan juga masjid... alim alim
11) hormati syrikat anda walaupun mendapat elaun yg sedikit yg tidak setanding dengan engineer atau manager yg dapat gaji berpuluh kali ganda dr elaun anda.
12) hormati lah cyber cafe yg anda kunjungi walupun agak uzur kerana ianya sangat murah rm3=3 hour.
13) marilah kita hormat menghormat





Saturday, December 27, 2008

Perkara yg selalu berlaku

1. gi mcd for my BigMac
2. berfikir akan movie baru2
3. telefon mak
4. berazam hendak jd kurus( kurang gemok)
5. berfikir akan keinginan ke jepun
6. teringat akan kawan d mrsm dulu2
7. menyesali zaman persekolahan yg x enjoy
8. menyesal tidak pernah bergaduh akan bertumbuk( sebab bimbang tidak mampu melidungi org d sekeliling)
9. sentiasa bercita-cita untuk membeli kereta bertayar 4 berenjin 4 cilinder.
10. mangharap celcome broadband akan di miliki x lama lagi..
11. berfikir akan perempuan idaman

Friday, December 26, 2008

i'm so happy

10 thing make i'm sooooo happy :
1. sebab ada ramai kawan
2. sebab result dah dpt....( smile like crazy )
3. sebab hari ni kerje overtime...dpt gaji lebih
4. sebab dpt call member setiap hari guna hp yg buruk tue
5. sebab laptop nie masih bernafas.
6. sebab nak makan mcd... now kat mcd
7. sebab dpt call mak ..walaupun busy
8. sebab dpt berjalan
9. sebab dpt online mlm nie
10. sebab blog ni. hahahaha

Wednesday, December 24, 2008

Sesiapa yg mahu dtg ke pangkor??

sesiapa yg teringin ke pulau pangkor yg cantek molek nie. i offer my self help u all to check the bugget. my phone number 0136923634... my phone number nie br so, not many know , to blogger... u r very lucky. hahaha kira sukarela la, ada la jugak aktiviti i kat sini selain dr kerja n main internet.
no service charge. dun worry la.
around pangkor nie byk hotel n apartment. so dun worry la.

well... i wonder la pulau pangkor nie best.. sebab apa ya?
maybe sebab nama dia pangkor. cuba u all tgk pic kat bawah nie... fuyoo sure best la kalau dpt pergi with member2... teringin beb.
kalau pergi pagi n balik ptg. i rasa murah ker kot ... rm 50 cukup rasanya. sebab feri ke pulau pangkor just rm 10 pergi n balik . snorkeling murah je ... kot.




tengok lah pantai nya yg bersih seiringan dgn air laut nak jernih bagaikan permata.
lambaian pokok kelapa menambah suasana permai. hahaha

very nive chalet. very rare chalet. sure only kat pangkor je ada.
always remember u buying service , so bersiap sedia dgn RM$RM$ anda. hahahabest place for santai2... sure sure.
fuyoo... u see... got couple over there.
i lovin it. next time if i got gf , sure go pangkor . hahahaha

Sunday, December 21, 2008

place i work.


I kerja kat Kecana HL oil & Gas industri.. silap... bukan kerja tp hanya praktikal.
Hanya dapat elaun rm 500, sikit kan. but i dah dpt separuh utk half month. tue pun dah kena tolak sebab i escape kerja , demam pun kena tolak gaji .. hahaha sabar jak la. nak complaint, x brani sebab masih baru lg. zip je la mulut nie. blog nie x leh zip la.

Waktu kerja i adalah dr pukul 8am sampe 5pm.
bgn pagi jam 6.15am turun kerja 7.15am.
then pukul 830am kat atas platform@pelantar sampe pukul 12.00, then lunch. pukul 1pm kerja lg. sembahyang kena pandai2 la curi masa. pukul 5pm i balik.
kakak kat department i selalu kata " Ai belum pukul 5 dah kemas brg?, nak balik la tue "... i pun jawab " engineer mesti on time, ikut masa. "..hahahaha
Org lain balik lewat skit.. maybe pukul 7 kot.
kalau yg OT@overtime.. sampe pukul 10pm. gaji time 1.5 beb... kaya siot.

belakng i tue kipas yg sgt besar. the white one.. fuyoo

Dalam calibration lab of Kencana HL lumut perak
Atas pelantar....


pic nie from top on pelantar...
my department. besar kan...

Monday, December 8, 2008

d pangkor


Sunset d pangkor island.

now i kat lumut perak, doin my practical kat kencana HL dockyard.
sebab apa tempat itu d panggil lumut? byk lumut? semut? selimut? Lu mood? x kesah la...
actually i x pergi lg pangkor, sebab selalu sgt hujan. rugi je pegi kalau hujan.
i save la lumut for next year.

rumah i d lumut xda internet, bosan giler... nak blog pun x leh. nie pun i curi pakai internet kat kedai makan. x leh tahan la kalau xda internet
yesterday i call my dad, mintak broadband. so , harap2 la dpt.
yela, i kerja dr jam 8 sampai 5 ptg. letih2 kerja mesti nak entertaiment kan.....
xkan la i nk tengok movie je for next 5 month. bleh mati ooooo
u all doa2kan la for my celcome broadband.
yeh yeh


Wednesday, November 26, 2008

Bye bye to Melaka



Sedar x sedar sdah 2 and half year i d melaka. Lama ooo.
Sure semua org tahu n kenal yg melaka nie bandaraya bersejarah. Semua bersejarah dan antik-antik like building, tempat ibadat, jalan raya, pokok tepi jalan,, tulang-tulang ikan zaman hang tuah , hang jebat, hang li po. laksamana cheng ho. fuyoooo... ingat jgk semua nama-nama tue... bersejarah ooo

Now, i akan keluar dr melaka for one sem, sebab practical kat lumut perak.
Very excited, takut, seram( ada hantu ?), gembira, kaget, capek, terlompat-lompat, riang ria bersama A.L.O.N.G ,... dah mula merapu ..
Actually, i frust sebab x dpt practical kat my home town, yela....balik rumah pun 2 kali in one sem. I pun nak spent time with my parent, help them to settle matters..........buat matters ada la .... hahahaha.
Tp, nak buat mcm mana kan, dah rezeki i kat lumut. So, i taking it as challenge. Just hoping everything going to be alright. To my friend, thank you very much for the support, suggestion, and all your lawak bodoh, lawak yg x masuk akal like...." ayam kat kampung aku hisap rokok n makan KFC" what ever la. Tp yang penting .... u r always my friends.

have a nice day ^_^




Tuesday, November 25, 2008

intresting about kuching part 2

Talk about kuching sarawak , sure people remember gunung santubong in their head.
Ya ya, gunung santubong nie ada satu lagenda ya entah betul x tak. Betul kot...x kesah la betol or not.
Cuba u all tengok picture tue... ada bentuk kepala manusia kan .. kan kan.
He or she sedang baring n melihat langit. wooooo
Org kampung say, itu sebab sumpahan puteri gunung santubong. Maybe puteri tue yang jaga gunung santubong sampai ke hari ni kot.
If u all pernah hiking gunung santubong, sure u akan jumpa mcm2 spesis flora n fauna. dah mcm national geografi la pulak.
Maybe sebab puteri tue jaga gunung santubong, that y lot of think u akan jumpa. hantu?... neyyyy... i rasa xda . maybe ada kot.
Sepanjang perjalanan i hiking gunung tue sampai puncak, nothing happen. Seronok lagi banyak dari pada takut akan benda yang pelek2. so hopefully everyone can do like what i did. hehehe
Enjoy ya ^_^




Ha,, nie la dia simbolic bandar kuching, the meow-meow patung.
The big white can is mak kucing tue, the oren black stripe is bapak, 3 ekor kat depan tue anak die and yang hitam putih kat belakang maybe anak kucing dalam buangan. kesian... jgn buang anak kucing tau,,,,dia pun ada perasaan. If u in kuching sarawak, susah nak jumpa kucing mati di atas jalan raya, maybe sebab org people suka pelihari kucing kot n simpan kat dalam rumah, i don't know tp kat rumah i memang byk kucing. arhhhh kucing
Kucing nie binatang yang bijak n pandai jaga rumah, yela... kalau ada kucing, rumah kita kurang la tikut, sebab kucing tue dah halau tikut... "tikut baik ko keluar dr rumah nie, kalau x , ko akan jadi lauk n jadi daging burger aku mlm nie". kata kucing
hopefully u all akan ada rasa hendak melancong ke kuching
happy enjoy k^_^



This is the mee kolok.
Mee kolok nie sgt famous kat kuching, cuba u tgk mee tue.... perh... terliur i di buatnya.
Ada daging, udang, sayur, n mcm2 ingredient lain. Di makan sekali dengan jeruk cili, wow.... yummy yummy
I'm very sure la... this mee will make u smile if u try. yela... mee kolok nie very rare.
Susah nak cari, everytime i balik, mee kolok my 1st nemu. Turun je dr flight, i call me friend to pick me up, and go ahead for a bowl of mee kolok. sure kill me. bukan bunuh i k ... only synonim.. hahaha
anyway, happy and enjoy well k
^_^

Monday, November 24, 2008

old school picture...impresive....hahaha nosta

lunch ya...


Ni gambar time kat sekolah dulu2. kat mrsm kuching, that time tgh lunch . memang selara la walaupun sebenarnya makanan itu kurang menyelerakan. nak buat mcm mn, dah adat resam sekolah ber hostel. makanan confirm OUT!! but hari jumaat ok la skit. ada la air tue d letakkan pewarna. air sirap weyyyyy...

i never noe this pictue exist. Sangat terharu, because hantu-hantu ni ada adalah member gue. hahaha, thank to mr arep . hope to see more old school picture.
from right, amir, me(nd , holding the cawan), fakh, ari, unkown, spul.
from left, aji, arep, hadi, x lain sorry muka x nampak.

football?? kaki bangku....


from left{ mail, pencel, luis, jaa,fariz, me(nd), den}
front from left { aait, jeepa, joe, pjan,jue, mahadi}

Ni pic team bola kat U during inter course tournement. we dapat second place. kaya oooo dpt rm250....bila dah kaya, terasa dunia ni I yang punya... hahahaha.
actually , with that duit, we buat baju bola.
Berlaloi la jgak main bola nie. Ni la 1st time I main bola sepak n joint tournement . hahaha
Very lucky that time. X sangka la best jugak main bola. yela before ni yg tau main badminton, bola tampar,,,etc...etc.
So, di pendek kan cerita, I mmg x pandai main bola. kira kaki bola...........oh silap kaki bangku.
but now dah ada lesen , so kira no istilah kaki bangku , nak jadi kaki bola, still far away . tp kalau setakat nak tendang-tendang tu, no hal la. i boleh joint punya.

resepi kek lapis 4 colour


Bahan-Bahan
10 biji telur
1 tin susu manis
450gm mentega golden churn ( recommemded)
12 bungkus haw flakes( bentuk duit tu la)
2 sudu teh vanila
2 gelas gula
300g biskut marie [ditumbuk]
1 sudu teh baking powder

Cara:
Pukul putih telur dan gula sehingga kembang. p/s kurangkan gula kalau x nak manis.
Campurkan kuning telur,butter dan susu. Gaul sehingga rata.
Satukan kedua-dua adunan dan kacau rata.
Masukkan tepung biskut marie dan baking powder.
Bahagikan adunan kepada 4 bahagian ,warna bebas, but, i recommed, kuning, hijau, merah and biru.
Kukuslah selapis-selapis dan setiap 1 warna dengan haw flakes.

Information
Kurangkan gula sebab resepi ni agak manis.
Mixer digunakan hanya untuk pukul putih telur dan gula saja yang lain tu gunakan senduk kayu.

Kalau layer tu nipis, so jgn lm sgt u kukus, agak-agak la. 4-5 min should be OK.
Jgn tkut la sebab haw flakes tue jd mcm gum.Ada jugak org guna gem.
Resepi ni x bgtau mcm mn nk buat corak yg bersilang-silang. so , ikut kreativiti masing2 la.
If i buat kek, i buat only 4 layer, kuning, merah , hijau n biru. lepas tue, bila dah masak, i potong jd bentuk segi tiga. Then susun ikut susunan yg u nak. Kena ingat la sebelum susun kena ada layer layer kat bawah, layer tgh u susun guna kek bentuk segi tiga. ending, layer penutup .
layer bawah n layer penutup better guna color lain.
Happy to try ^_^.




Sunday, November 23, 2008

Kek Lapis........yummy

Time sedey x dpt blk rumah mesti terfikir akan wajah-wajah si pembuat kek lapis agar mereka sentiasa membuat kek lapis yang sedap. Boleh mintak sikit.
Kalau hari raya kat sarawak kek lapis mcm nie la selalu i nampak. I nampak, habis cerita la. onfirm licin la. nak buat tue senang tapi ambik masa yang lama. Ambik tu bukan curi kkkk. ambik=memerlukan
Hari raya aidiladha pun ada hidang kek lapis? herm...normally org x hidang, tp boleh jgak kalau nak hidangkan. meriah skit.





KEK LAPIS SUTERA LAGENDA


Nie la dia kek lapis sutera lagenda. This one is nice n sweet. Kek nie ada rasa masam, manis. nama kampong dia kek masam manis.
i pernah rasa kek nie. perhhhhh confirm licin la
nak buat kek nie...senang dan seronok sebab banyak ingredient yg di pakai .
so try la buat....jd ke x? hahah


KEK LAPIS ACEH

Kek lapis aceh nie rasanya biasa sahaja. biasa seperti kek lapis yang tergolong dalam golongan biasa. Tp kek nie lebih kemas dah cantek. Xda la secantek perempuan cantek . teknik yang digunakan untuk buat kek nie ialah teknik 1, 2, 3. yeahhhhh .
teknik membakar. guna oven la. kek nie tahan lama , so kek mcm nie la yg i selalu bawak ke tanah malaya. sori to sesiapa yg x sempat rasa kek lapis sarawak . hehehe
benda rare nie susah skit.



KEK PANGAKO SAYO

Pengako Sayo? hahahaha nama kampong kek nie ialah kek lapis kumbu. this one khas untuk ndlaw n pengako sayo .
i like this one, the corak mengasyikkan. nak makan pun tengok lama2, sebab nak ambik feeling.
org masak kek nie gune teknik stim, so, the kek is little heavy n soft.
susunan nya sungguh rumit. x serumit menyelesaikan masalah matematik tambahan. fobia....
This one i x pernah buat lg. later i try la .


so, hope u all tengok kek nie, jgn terliur dah la. sebab kek nie memang sedap . i gerenti la. hahaha
ok then . watch my next post ya.

Saturday, November 22, 2008

intresting about kuching sarawak

intresting about kuching sarawak, waaaa. huhuhu
ingatkan nak balik hujung tahun nie, tp ada practical so x balik. kalau x, mesti lepak2 ngan member sambil menghirup teh tarik free syed(my old friend). pegi memancing, padahal x dpt ikan pun, makan ais krim je lebih... hahahah.. gelak besar.




kalau org sarawak x kenal benda nie, ketuk kepala sendiri. bagi x pernah tgk apatah lagi nak rasa laksa sarawak, nie la dia laksa sarawak.
kalau nak free dtg rumah i.... mkn banyak2, tp lepas makan byr service charge. makanan jer free. kalau kat town, laksa sarawak nie dlm rm3.50 kot. laksa sarawak special rm 400 kot.....weh.... rm4.00 la ,
sedap oooo. setiap suapan pasti memberi pelbagai reaksi seperti yakitate japan(cerita roti).
tengok udang tue, sedap ooooo. so try la my friend. ^_^







nie la dia view waterfront kat kuching waktu malam. malam kan?...xkan siang kot. maybe siang hari kalau yg pakai spec hitam, so nampak mcm malam. kakakakkaa.
waterfront nie kira best jugak la. banyak aktiviti ada kat waterfront nie.
kalau malam2 , seperti biasa la... ramai org lalu lalang sambil tangkap gambar. nice view kan....kan...nice ker. nice la.
paling intresting sekali kalau sebelah pagi, ada org tai-chi . semua pakai baju puteh. nampak suci , senang mata memandang.....susah ker nak memandang?... hahhaa
yela, xkan la nak tai-chi pakai baju hitam time pagi-pagi, dah la gelap pakai baju hitam.... mcm nak g konsert .....owh...maybe senaman tai-chi leh d jadikkan konsert . konsert mega. hahahaha

byk merapu. along waterfron nie u can see historical plat. sure u learnt somthing new la... hujung sekali u akan nampak shopping mall, so leh la g makan2. x nak makan?. buat U turn... tangkap lagi gambar. buat kenangan.


Bujang Senang tue legend buaya kat sarawak. ada org kata, bujang senang dah hidup lama, sampai atas badan die dah tumbuh pokok. don'know la besar mana pokok yg tumbuh. maybe rumput je kot.
ada org kata bujang besar tue besar la sesangat. sampai besar kereta. yela dah hidup beratus tahun.. mesti la besarkan.
buaya nie boleh berfikir....xda la sampai boleh kira matematik...... setakat gune sms tue biasa la...
member i namnya bujang, pandai sms... hahahah








Tuesday, November 18, 2008

dah besar......


dulu-dulu.....weh banyak nya dulu ko . dulu semua kecik-kecik. org kata budak hingusan, but now dah besar ooo u all minum susu dumex ker? x pun anmum...hahaha.
nie la kawan-kawan time sekolah menengah . sekolah aku mrsm kuching.
tp skrang semua dah merantau.
so, semua event or gathering mesti kat kl or selangor.


snow world


thank.....
sejuk oo that time... yela budak nie baling ice..
kalau kecik-kecik xpe la, nie besar ice die buat, nasib baik x sebesar bola sepak.
kalau tidak, gerenti beku aku mcm snowman... hahahaha
next time aku nak baring kat ice. nak tengok ape yg jadi.... mcm main pasir kat pantai.

i robot .





video
kagumnya......
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...