Friday, October 19, 2012

ASsalammualaikum.....
You All know kan yang aku sememangnya suka memancing, mancing ikan, mancing udang, mancing di sungai... mancing d laut... di darat pun aku mancing jugak... mancing undi. hihihi.. anyway... abaikan mancing undi.

Aku mula berjinak mancing di laut  ( deep sea ) pada tahun 2010 bulan julai... lebeh kurang lah, kalau x silap.... masa tu aku masih study di malacca,... n bila balik sarawak aku join trip mancing d perairan bintulu.... masa tu aku baru... sangat baru dalam sukan memancing. Pelbagai teknik memancing yang ada n aku x pernah cuba. Trip pertama aku adalah trip jigging... kalau x tahu apa itu JIGGING, sila google.  jigging sememangnya satu teknik memancing yang hebat dan memerlukan banyak tenaga dan juga stamina. teknik jigging bisanya digunakan untuk memancing game fish( ikan sukan )..... antara GAME FISH yang anda tidak kenal adalah  GT ( gaint travelly ),  AMBERJACK, MARCEKREL, TUNA, DOGTOOTH TUNA, YELLOW FIN TUNA....etc

so, pada trip pertama tersebut, aku dpt ikan GT  berskala 5kg, -17kg ..... pada tahun 2011 aku dapat ikan AMBERJACK....berskala 3kg-6kg sahaja....

Dipendekkan cerita .. pada tahun ini , aku n the geng jigging keras batu... berkunjung ke perairan miri.... atau lebeh di kenali sebagai LUCONIA BANK..... sila google apa itu LUCONIA.

TRIP luconia aku telah mendapat ikan AMBERJACK berskala 16kg..... ianya merupakan rekod pribadi aku, selain itu aku dapat ikan DOGTOOTH TUNA berskala 7kg, TONGKOL berskala 3KG, dan RUBBY SNAPPER berskala 6kg.. fuyoooo.. kecik jer tu

Jigging merupakan satu kepuasan dalam kareer aku sebagai pemancing.,... dan aku berazaman untuk menaikan banyak lagi GAME FISH dan mencatatkan REKOD rekod pribadi untuk tantapan di masa hadapan...

adioi

follow me on fb   >>>>>rapala gadong  www.facebook.com/rapala gadong

1 comment:

Adrian Brundang said...

yahhhhhh!!!!! mancing for live!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...